Tapahtumajärjestäjän muistilista
- Huolehdi tarvittavista luvista ja ilmoituksista.
- Järjestä tapahtuma-alueelle riittävä määrä jäteastioita ja käymälöitä.
- Huolehdi nurmikoiden ja istutusten suojauksesta.
- Huolehdi tilaisuuden aikaisesta siivouksesta ja loppusiivouksesta.
- Suosi juoma- ja ruoka-astioiden osalta ensisijaisesti pestäviä kestoastioita.
- Järjestä erilliskeräys käyttäessäsi maatuvia tai kierrätyskelpoisia kertakäyttöastioita.
- Tiedota jätehuoltojärjestelyistä sekä tapahtumassa työskenteleville että yleisölle.
Tapahtumajärjestäjän ekovinkkejä
- Selvitä mahdollisuudet vuokrata tai lainata tarvittavat välineet.
- Suosi rakenteissa kestäviä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja.
- Kestoastiat palautuvat hyvin pesuun, kun myytäessä peritään sopiva panttimaksu.
- Kertakäyttöisten tuotteiden kuten istuma-alusten ja mainosten jakelua kannattaa välttää.
- Mainokset voi esittää ilmoitustauluilla tai jättimonitoreilla mainoslehtisten sijaan.
- Yleisöä voi innostaa ylläpitämään alueen siisteyttä esimerkiksi antamalla pienen palkkion tietystä määrästä kerättyjä juoma-astioita tai säkillisestä lajiteltua jätettä.
- Lajitteluneuvojien käyttö jätepisteiden luona edistää lajittelun onnistumista.
- Tapahtuman aikaisissa kuulutuksissa voi mainostaa ympäristöjärjestelyjä.
- Tiedota julkisista liikenneyhteyksistä ennakkoon.
Tapahtuman suunnittelu: ympäristösuunnitelma
Yleisötapahtumat tuovat eloa kaupunkiin ja tarjoavat kaupunkilaisille virkistystä ja vaihtelua.
Tapahtumien järjestäminen kaupunkilaisten iloksi onkin suositeltavaa, mutta ympäristö on myös muistettava pitää tyytyväisenä.
Yleisötapahtuma rasittaa ympäristöä mm. syntyvien jätteiden, energiakulutuksen, roskaantumisen, maan kulumisen, melun ja liikenteen vuoksi. Ympäristörasitusta kuvaa mm. se, että 50 000 kävijän tapahtuman ruoka- ja juomatarjoilusta syntyy noin 6 – 12 kuorma-autollista jätettä. Tapahtuman ympäristöjärjestelyiden etukäteissuunnittelulla voidaan kuitenkin vähentää ympäristörasitusta.
Ympäristöasioiden osalta hyvin hoidettu tilaisuus tuo myönteistä julkisuutta tapahtumalle ja tarjoaa samalla yleisölle viihtyisän ja siistin ympäristön. Ympäristöasioiden hyvä hoitaminen mahdollistaa myös tapahtuman järjestämisestä aiheutuvien kustannusten pienentämisen.
Liitteenä oleva ympäristösuunnitelmalomake toimii apuna ympäristöasioiden suunnittelussa. Ympäristösuunnitelmalomake on liitettävä ulkoilmatilaisuuden lupahakemukseen. Lomakkeessa on käsitelty erikseen jätehuolto, juoma- ja ruoka-astiat, käymälät, siivous sekä nurmikoiden ja muun kasvillisuuden suojaus.
Jätehuoltoyhtiöt (ks. kohta yhteystietoja) avustavat tarvittaessa jäteastioiden määrän arvioinnissa. Yleisötapahtumassa tarvittava käymälöiden määrä on tarkistettavissa tämän ohjeen kohdasta käymälät tai ympäristökeskuksesta päivystävältä terveystarkastajalta p.
(09) 310 31580. Lisätietoja ja neuvoja lomakkeen täyttämisestä saa tästä ohjeesta ja ympäristösuunnitelmalomakkeen loppuosasta.
Maapohja ja kasvillisuus
Kojut ja teltat on sijoitettava ensisijaisesti koville pinnoille. Nurmikolle laitettaessa kojut ja teltat on sijoitettava niin, että yleisö liikkuu käytäviä pitkin. Nurmikoille sijoitettavien telttojen ja kojujen alustat on suojattava pressulla, suojalevyllä tai vastaavalla.
Vain erikseen sovittaessa yleisön sallitaan kulkea nurmikolla. Tällöin nurmikko on lyhytaikaisissa tapahtumissa (max 2 pv) suojattava välittömästi myyntipisteen edustalta levyillä, pressulla, matolla tms. Pitempiaikaisissa tapahtumissa (2 – 7 pv) nurmikko on suojattava yleisön kulkureiteiltä suojalevyillä. Yli viikon kestävissä tilaisuuksissa nurmikolle ei saa sijoittaa kojuja ja telttoja eikä sinne saa ohjata yleisöä.
Rakenteita asennettaessa autoilla ja koneilla ei saa ajaa nurmikolle muuten kuin asentamalla alle suojalevyt (esimerkiksi 22 mm filmivaneri). Myös kovia pintoja tulee tarvittaessa suojata tai vahvistaa.
Autojen ja koneiden on liikuttava vain kovilla pinnoilla. Autojen pysäköinti puistossa/juhlakentällä on kielletty. Pysäköidä saa vain tarkoitusta varten varatuilla tai muuten luvallisilla paikoilla.
Vuokraus ei oikeuta kaivuutöiden suorittamiseen alueella.
Puita, nurmikoita, pensaita, kukkaryhmiä ja muuta kasvillisuutta ei saa vahingoittaa. Tarvittaessa kasvillisuus on suojattava aidoin.
Jätehuolto
Tapahtuman järjestäjän on ensisijaisesti
pyrittävä ehkäisemään jätteen syntyä
esimerkiksi käyttämällä pestäviä kestoastioita
kertakäyttöastioiden sijaan. Jos uudelleenkäyttö
ei ole mahdollista, on varmistettava, että
syntyvä jäte on kierrätyskelpoista.
Yleisötapahtuma-alueelle on hankittava
riittävästi siistejä, töhryistä puhdistettuja roska-
astioita ja niille tarvittava välityhjennys.
Ruoka- ja juomatarjoilusta syntyvä jäte
muodostaa yleensä suurimman osan tapahtuman
jätteistä. Tapahtuman luonteesta, kävijämäärästä
ja kestosta riippuen ruoka- ja
juomatarjoilusta syntyy jätettä n. 50 – 110 g /
kävijä.
Jätemäärät kävijämäärien mukaan:
Syntyvän jätteen painosta on n. 53 % biojätettä, 36 % sekajätettä sekä
11 % keräyskartonkia ja pahvia (kesän 2000 yleisötapahtumat, Roskajoukko).
Jos yleisölle tarjotaan elintarvikkeita, muusta yhdyskuntajätteestä on
eroteltava ainakin seuraavat jätteet:
pahvi, jos sitä syntyy yli 50 kg tapahtumassa
biojäte, jos sitä syntyy yli 50 kg tapahtumassa
energiajäte, jos sitä syntyy yli 50 kg tapahtumassa
(Pääkaupunkiseudun yleiset jätehuoltomääräykset 1.1. 2002)
Lajitteluohjeita:
Yleisötapahtuman järjestäjä on vastuussa hyötyjätteiden erottelua
koskevasta ohjauksesta ja neuvonnasta. Lajitteluneuvojien ja jäteastioihin
kiinnitettyjen selkeiden lajitteluopasteiden avulla voidaan
parantaa lajittelun onnistumista.
Rasvat ja ruokaöljyt ovat jätettä, joiden keräys ja poiskuljetus on jokaisen
elintarvikemyyjän itse hoidettava.
Ruoka- ja juoma-astiat
Ruoka- ja juomatarjoilussa
tulee ensisijaisesti käyttää
pestäviä, pantillisia kestoastioita.
Jos käytetään pestäviä astioita,
tulee myyjän huolehtia astioiden
terveysvaatimusten mukaisesta
pesusta.
Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää
syötäviä, maatuvia tai kierrätyskelpoisia
kertakäyttöastioita,
mikäli niiden takaisinkeräys ja
hyötykäyttö on järjestetty. Ruokailuvälineet
(haarukat, veitset,
lusikat) voivat olla kompostoitavia
tai poltettavia.
Esimerkkejä jätehuollon järjestämisestä erilaisten juoma- ja ruoka-astioiden
osalta:
HUOM! Eri vaihtoehdoista on mahdollista tehdä yhdistelmiä, esim. käyttämällä syötäviä lautasia ja kestomukeja. Kartonkijätteelle
järjestetään joko kartonki- tai energiajätekeräys. Lasia, metallia, paperia ja ongelmajätteitä kerätään
erikseen tarvittaessa.
Käymälät
Helsingin kaupungin ympäristökeskus
edellyttää, että tapahtuman
järjestäjä huolehtii alueelle tietyn
määrän yleisön käyttöön tarkoitettuja,
siistejä WC-yksiköitä. WC-yksiköiden tulee
olla myös töhryistä puhdistettuja.
Tapahtuman aikana WC:t on puhdistettava
ja tyhjennettävä riittävän usein.
Tapahtuman järjestäjän on varauduttava
tarvittaessa tilaamaan lisää käymälöitä
nopeasti.
Yleisötapahtumassa tarvittava käymälöiden määrä:
Miesten käymälöistä voidaan 50 % korvata vastaavalla määrällä urinaaleja. Tilaisuuden luonteen
ja paikan vuoksi ohjeesta voidaan poiketa. Käymälätarvetta vähentää mm. lähistöllä yleisön
käytössä olevat käymälät. Käymälöiden määrää on vastaavasti lisättävä mm. silloin, kun tilaisuus
kestää yli 5 tuntia tai jos tilaisuudessa on alkoholitarjoilua.
Siivous
Vuokra-alue on pidettävä yleisilmeeltään jatkuvasti siistinä tilaisuuden
aikaisella siivouksella.
Vuokra-alue on tyhjennettävä ja saatettava
luvan myöntäneen viraston hyväksymään tilaisuutta edeltäneeseen
kuntoon vuokra-ajan päättymiseen mennessä. Kiinteistövirasto ja
HKR:n katu- ja puisto-osasto päättävät hyväksynnästä silloin kun
alue sijaitsee viher-, katu- tai torialueella. Liikuntavirasto
päättää hyväksynnästä silloin kun tapahtumaalueena on liikuntaviraston
vastaama alue (urheilupuistot, uimarannat jne).
Yhteystietoja
Neuvontaa yleisötapahtumien jätehuollon järjestämisestä
- Roskajoukko, p. 050-595 2924,
www.paperinkerays.fi/roskajoukko
Saatavissa myös lajitteluneuvojien asusteet.
- YTV jäteneuvonta, p. 1561 631
Jätehuoltopalveluja (palvelut vaihtelevat yrityksittäin)
- SITA Finland Oy, p. 010 5400, f. 010 540 2230, www.sitafinland.fi
- SOL Ympäristöpalvelut Oy, p. 7519 6600, f. 7519 6601, www.sol.fi
- Säkkiväline Oy, p. 010 636 363, f. 010 636 5000,
www.sakkivaline.fi
- Tapiolan Lämpö Oy, p. 469 51, f. 455 0158,
www.tapiolanlampo.fi
- YTV Jätehuolto, p. 156 1611, f. 156 1369, www.ytv.fi
Kestoastioiden vuokraus- ja pesupalveluja
- Cup Concept Oy, Matti Muukkonen, p. 0400-441 460,
f. 884 3959. Palautusastioiden vuokraus, myynti ja pesu
suuriinkin tilaisuuksiin.
- Helsingin Rock & Roll Oy, p. 694 8511, f. 693 2749.
Anniskelupalvelua muovituopeilla ja tuoppien vuokrausta
suuriinkin tilaisuuksiin.
- Garlie Oy, p. (02) 531 7500 tai 0500-721 636, f. (02) 531 7510,
www.ekoseiveri.net. Ekoseiveri- astianpesuvaunu vuokrattavissa
paikan päälle. Maksimikapasiteetti on 1120 lautasta tai 2100
olutlasia tunnissa. Hinta tarjouksen mukaan.
- Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, p. 584 58 200.
Muovisten astioiden vuokraus panttia vastaan. Astiat: 200 kpl
muovituoppeja, 300 kpl kahvikuppeja, 300 lautasta.
Muovisia kestoastioita
- Useat tukkuliikkeet myyvät astioita. Jos olet hankkimassa
suuren määrän astioita, ota yhteys suoraan valmistajaan.
Astioihin voi teettää omat logot. Astioiden valmistajat ottavat
vastaan käytöstä poistettavia, naarmuuntuneita astioita uusien
muovituotteiden raaka-aineeksi.
- Akvila Oy, p. 782 044. Valmistus/myynti/vuokraus: tuopit, lasit,
kahvimukit ja lautaset.
- Asoma Oy, p. 696 2600. Valmistus/myynti: tuopit, lasit, mukit ja
keittokulhot.
- Kalasgem Oy, p. (03) 371 2278, f. (03) 371 2298, www.kalas.fi.
Valmistus/myynti: olut-, yleis- , grogi-, mehu-, on the rocks-,
snapsi-, likööri-, viini- ja samppanjalasit.
- Orthex Oy, p. (019) 329 61, f. (019) 381 022, www.orthex.fi.
Valmistus: mukit, kahvilautaset, lautaset ja kattausastiat.
Syötäviä lautasia
- Taco-lautasia, vehnätortilloja, pitaleipiä ja pikkurieskoja
saatavina eri tukkuliikkeistä.
- Atimaa -Tuotanto Oy, p. 0400-178 263. Ruis- ja vehnälautaset
kotimaisesta viljasta 120 kappaleen pakkauksissa.
- Burritos Oy, p. 728 8180. Maahantuonti/myynti: Taco-kuoret ja
lautaset 200 kpl laatikoissa, vehnätortilloja 216 kpl laatikoissa.
- Maakuntien markkinointi Oy, Olavi Lankinen, p. 0400-477 049.
Maatuvia kertakäyttöisiä astioita
- Polarcupin Bioline -sarjassa on maatuvia kahvikuppeja, lautasia
ja puinen kahvisekoitin. Chinet -sarjassa on lautasia, pikareita ja
tarjottimia. Myynnissä eri tukkuliikkeissä.
Kierrätyskelpoisia kartonkisia kertakäyttöastioita
- Myynnissä tukkuliikkeissä.
Alumiinitölkkien talteenottojärjestelyt
- Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa) / Johanna Ljungberg, p. 8689 8660.
Alumiinitölkkien palautusautomaatit
- Oy Tomra Ab / Ari Matikainen, p. 825 48 220, 0400-427 187.
WC-vuokraajia
- Säkkiväline Oy, Bajamaja-WC:t, p. 010 63 63 63, f. 010 636 5130, www.sakkivaline.fi
- Wheel Closets Finland Oy, p. (019) 737 000, f. (019) 737 001,
www.weecee.com
- Ykkösvessat, p. (06) 423 4560, 0400-662 020, f. (06) 423 4565,
www.ykkosvessat.fi
Nurmikon suojalevyjä
- Omni-Sica Oy, p. 148 1144, f. 148 2247,
www.insinoori.net
- Säkkiväline Oy, p. 010 636 363, f. 010 636 5130,
www.sakkivaline.fi
Miten jätteitä hyötykäytetään?
- Biojätteistä tehdään kompostoimalla multaa.
- Keräyskartongista ja pahvista valmistetaan hylsyjä.
- Paperista tehdään sanomalehti-, vessa- ja talouspaperia.
- Keräyslasista valmistetaan lasivillaa ja uutta lasia.
- Metallia käytetään uusiometallin raaka-aineena.
- Energiajäte hyödynnetään polttamalla.
|